Vælg den rigtige skrue til terrassen – Arvid Nilsson

Vælg den rigtige skrue til terrassen

Undgå skruer, der løsner sig, og revnedannelser, når du laver terrasse. Vælg en fastgørelse af høj kvalitet, vælg den rigtige skrue til det rigtige sted og følg branchens nye anbefalinger. Du får en terrasse, der kan klare hårdt slid i vores nordiske klima i mange år frem.

En terrasse skal kunne tåle meget. Fra en solrig sommerdag til vinterens sne og kulde kan der være meget store temperaturforskelle, og hvis du bygger tæt ved havet, kan terrassen blive meget udsat. Selv luften i byerne tager på konstruktionen, for den indeholder partikler og forurening, der kan være hårdt for skruen.

Den rigtige skrue til det rigtige sted

At vælge det rigtige træ og den rigtige fastgørelse fra starten af er altså meget vigtigt. Terrassebrædder monteres med træskruer af rustfrit stål i kvalitet A2 eller A4, eller af hærdet stål med korrosionsbeskyttelse svarende til korrosionsklasse C4. Se tabel over korrosionsklasser her.

Træskruer af rustfrit stål er blødere, mere føjelige og har en lang levetid. Til trækonstruktioner i rigtigt hårde miljøer som ved poolen, badebroer, kystnære projekter og ved tropiske træsorter anbefales træskruer af rustfrit stå i kvalitet A4.

Nye anbefalinger til montering

Lige så vigtigt, som at vælge den rigtige skrue, er at montere brædderne rigtigt. Forkert montering kan blandt andet føre til dårlig fastgørelse, revnedannelse og fugtrelaterede skader. Brancheorganisationen Svensk Træ fremstillede derfor i begyndelsen af 2019 nye, tydelige anbefalinger og instruktioner til valg af brædder og fastgørelse og til, hvordan forskellige slags brædder skal monteres for at undgå problemer

– Det kan virke ret enkelt for en person, med hænderne skruet rigtigt på, men vi ser, at selv håndværkere kan komme til at lave fejl, når terrassebrædder skal monteres, siger Johan Fröbel, chef for distribution og teknik på Svensk Træ i en pressemeddelelse.

Svensk Træs opdaterede konstruktionsbeskrivelser findes i deres helhed på www.byggbeskrivningar.se. Sammenfatning af de nye anbefalinger:

  • Mål afstand fra kant til kant mellem terrassebrædder – der er forskellig afstand for forskellige brættyper og dimensioner
  • Monter skruer 30 mm fra lange og korte sider
  • Forbor træskrue ved endetræet
  • Beskyt medliggende underliggende gulvbjælker mod fugt med grundisoleringspap
  • Hvis du samler terrassebrædderne – monter sømbeslag på begge sider af gulvbjælken ved samlingen. Monter da træskruer eller kamsøm 45 mm fra endetræet.
  • Terrassebrædder skal først og fremmest monteres med den bedste side vendt opad; hvis muligt vend kernesiden opad.
  • Terrassebrædder med en bredde > 70 mm skal fastgøres dobbelt, hvor afstanden mellem fastskruning og kant skal være 30 mm.
  • Terrassebrædder med en bredde på 45 mm til 70 mm skal fastgøres på midten.

Valg af skrue

Vælg træskrue med ydre diameter på mindst 4,2 mm og en længde på træskruen i henhold til tabellen. Sørg for, at længden af træskruens del uden gevind modsvarer det valgte bræts tykkelse.

Træets tykkelse Skruelængde
22 mm 42 mm
26 mm 55 mm
28 mm 55 mm
34 mm 75 mm
45 mm 115 mm

Skrueforbrug

Beregn dit forbrug af skruer i henhold til nedenstående tabel:

Træets bredde Reglar-afstand Antal skruer/m2
95 mm 600 mm 34 stk
120 mm 600 mm 28 stk
140 mm 600 mm 24 stk