Tæt samarbejde bag den klimavenlige miljøboks – Arvid Nilsson

Tæt samarbejde bag den klimavenlige miljøboks

En flerstrenget og stærk bæredygtighedsindsats. Det var årsagen til Arvid Nilssons samarbejde med emballagevirksomhederne Apak og Kafab i fremstillingen af Miljøboksen.
– Sammen har vi vist, at en kartonemballage kan tåle vand, fugt og kulde mindst lige så godt som plast – og desuden være billigere, siger Evelina Lindgren, vicedirektør hos Apak.

Da Arvid Nilsson besluttede sig for at fravælge plast og satse på et holdbart materiale til sine emballager, tog man en udfordring op. Det handlede om at skabe en helt ny type emballage, der var miljøvenlig, havde en god pris og fremfor alt samme kvaliteter som den populære plastkasse. Til at hjælpe valgte man Apak, som har 100 års erfaring i emballagebranchen.

Evelina Lindgren er vicedirektør hos Apak:
− Vi deler Arvid Nilssons stærke tilgang til bæredygtighed, og det dannede grundlag for et nært samarbejde, som fungerede mere som et partnerskab end som en kunde-leverandør relation. I den slags teamwork er der plads til kreativitet og til at skabe innovationer.

Og det gjorde man. Miljøboksen er den første emballage i byggebranchen, der kan tåle vand, og den har vundet førstepræmien i verdensmesterskaberne for emballage, Worldstar.
Miljøboksen blev skabt i kontinuerlig dialog og interaktion mellem Arvid Nilsson, APak og konvertøren Kafab AB. Kassens konstruktion blev skitseret, og forskellige materialer og konstruktioner blev afprøvet over flere omgange.

Andreas Franzén, Josefin Nordlöw, Annika Folkesson og Michael Petersson, Arvid Nilsson.

− Der var to store udfordringer. Den ene var, at emballagen skulle kunne tåle vand, og den anden at den skulle kunne genlukkes, siger Evelina Lindgren.
Resultatet blev en emballage i karton med en unik overflade. En innovativ konstruktion med genlukkelige låseflige, som gør, at Miljøboksen kan åbnes og lukkes uden at forringe kassens evne til at tåle vand, fugt og kulde.

– Det var en meget udfordrende kravspecifikation, den skulle ikke bare kunne tåle vand og kunne lukkes, man skulle også kunne se, at ingen havde åbnet kassen. Vi har brugt mange timer ved tegnebrættet sammen med Arvid Nilsson for at gøre den perfekt. Kartonfremstilleren BillerudKorsnäs har hjulpet med flere tests i klimaskabe, siger Magnus Bäckström, vicedirektør i Kafab.

Evelina Lindgren Apak, Thomas Nyberg og Magnus Bäckström, Kafab.

Konstruktionen har også økonomiske og bæredygtighedsmæssige fordele.
− Den er lettere at pakke og meget effektiv at transportere, da den kun optager en brøkdel af den plads, en plastkasse optager, siger Michael Petersson, logistikchef i Arvid Nilsson.

Evelina Lindgren er stolt af det produkt, som Apak og Arvid Nilsson har skabt sammen med alle involverede parter, og at det har vundet emballagebranchens verdensmesterskab.
Hun ser prisen som et kvalitetsstempel og håber, at det kan være med til at sprede nytænkning inden for emballager.

− I en ret traditionel branche har vi vist, at man kan lave et bæredygtigt produkt, som både er bedre, har lavere omkostninger og er bedre for miljøet. Forhåbentlig kan det inspirere andre til at hoppe på bæredygtighedstoget, siger hun.